“Terima kasih sebab buatkan kami kaum lelaki membayangkan colour breast anda”

“Terima kasih sebab buatkan kami kaum lelaki membayangkan colour breast anda”

Mesej ini saya dapat sebulan lepas. Saya delete dan biarkan seen. Selang beberapa saat, beliau menghantar satu lagi mesej.

” Jaja lah lagi gambar tangan dan jari yang lawa tu. Biar kami pandang dengan bernafsu “.

Masa tu saya rasa ‘tercabar’, orang gila mana ni hantar mesej bodoh dan biadap ? Saya try masuk ke akaun facebooknya tapi hampa, sikitpun gambar tidak ada di upload, status satu pun tiada. Saya klik button BLOCK. Biar p mampos lah kau manusia!!!!

Sebelum itu, saya nak bagitahu percayalah ini adalah pengalaman yang pernah saya alami.

Kalau kalian perasan, saya memang tak upload muka atau wajah. Tapi saya rajin upload gambar tangan. Pegang buku, pegang stering kereta, pegang pasport nak fly, pegang pen, pegang tiket ktm, pegang novel, pegang bunga, pendek kata pegang apa sekalipun saya akan bagi tengok tangan saya yang kononnya putih melepak dan gebu siap jari runcing lagi !

Bertahun-tahun saya dapat pujian, asal upload ja mesti ada yang komen,

Subhanallah ! Tangan je pon dah lawa.

Masya Allah cantiknya jari akak !

Subhanallah, runcing je jari dia !

I think you are a beautiful woman !

Walaupun yang komen tu majoritinya perempuan, tetapi sesekali ada juga 2,3 komen lelaki yang turut terselit di situ. Biasanya komen lelaki saya akan padam. Tapi kalau lah nak dibongkar messenger saya sekarang, sungguh ! Ramai lelaki yang tegur mengenainya.

Dulu saya pernah dapat teguran dari seorang lelaki, perlu ke upload tangan tu ? Saya balas apa masalah ? Sedang dalam mazhab syafie sendiri tangan bukanlah bahagian anggota yang DIHARAMKAN SAMA SEKALI.

Saya teruskan hidup macam biasa, tak melayan manusia yang hatinya konon penuh dengan negatif walhal saya rasa hati saya ini yang kotor dan negatif tak terima teguran orang.

Pernah juga ada lelaki hantar gambar jari saya di inbox dan meminta izin untuk save ? Saya tanya untuk apa ? Dia jawab dah awak upload, kami bebila ja save lagi-lagi kalau dah admire. Masa tu saya terus block. Sesiapa saja yang tegur saya tentang tangan jari saya rasa panas.

Ada juga yang berhemah,
” Delete lah jari tu. Tak elok walau ia antara anggota yang dibolehkan untuk dilihat “.

Ada juga yang memang gatal bunyinya,

” Cantik cari ukhtie. Jari pun jarilah “.

Semua mesej saya delete dan BLOCK.
Bagi saya sikit pun tidak ada salahnya nak upload. Tangan aku hak aku. Lagipun bukan aurat. Itulah yang ada di fikiran saya beberapa tahun lalu.

Sehinggalah saya didatangi oleh seorang lagi hamba Allah sebulan yang lepas, beliau berterima kasih sebab dari jari saya katanya dia dapat bayangkan colour breast saya. Saya tak tahu sama ada saya yang salah atau dia yang salah. Sama ada saya yang bodoh atau dia yang bodoh.

Saya luahkan semua pada ummi, dan ummi menjawab jujur,

” Betul. lelaki otaknya kita takleh jangka “.

Satu malam, saya menangis-nangis macam orang gila. Mengenang segala kebodohan sampai mata bengkak, banyak yang saya muhasabah ketika itu. Saya teringat kembali satu persatu kitab-kitab dan wasiat-wasiat yang telah saya pelajari di pondok bersama para murabbi. Sebak ! Sakit ! Pedih ! Sampai terketar-ketar suara saya beristigfar.

Kalaulah Rasulullah tahu.
Kalaulah Rasulullah nampak.

Betapa saya ini kononnya solehah tapi nama saya ada terdetik di hati para lelaki di luar sana, bayangan saya ini difikirkan oleh lelaki di luar sana, solehah ka ? Saya amat malu melihat aksi-aksi wanita berniqab hari ini. Kita boleh lihat di insta atau fb, Saya akui saya tak sempurna banyak kesilapan, aib, cela, buruk dan segala kekotoran di hati hanya Allah yang tahu.
Saya tak salahkan mereka yang tak mempunyai ilmu sebelum memakai niqab, tapi saya salahkan diri saya yang tak ada kesungguhan bimbing mereka.

Saya selalu berfikir, kalau perempuan free hair pun aku dah failed dakwah inikan pula perempuan bertutup ?

Saya nangis kadang-kadang bila stalk instagram muslimat sekarang. Kadang kita rasa apa yang kita upload tu bukannya aurat, tanpa kita sedar kita seperti ‘membuka’ peluang untuk mereka ‘mengenali’ satu per satu apa yang ada di anggota badan kita ini.

Saya selalu mempertahankan kesalahan dengan mengatakan saya BUKANNYA MAKSUM ! Tanpa saya lihat ‘kebaikan’ dalam nasihat itu sendiri. Guru kami ada kata, orang yang soleh ni walaupun dia banyak amal dia tetap takut tidak diterima amalnya sedangkan kita ini masih ketawa walaupun amalan tiada.

Ya Allah.

Betapa nak capai title solehah ini bukan calang-calang orang boleh dapat. 😢

Kalau terkenang cerita ustaz semasa beliau di Tarim, lagilah nak nangis sungguh-sungguh. Wanita di sana sangat terpelihara. Satu kehinaan bagi mereka jika lelaki memandang mereka dengan tajam dan tenung lama.

Ya Allah sungguh kami banyak dosa Ya Allah.
Ampunkan kami.

Sama-sama lah kita delete apa yang patut delete. Kalau tak sanggup, letaklah only me. Memang kadangkala apa yang kita buat tak haram, tapi kita tak sedar ia mengundang kepada datangnya ‘haram’.

Kucing mana yang tak terkam ikan di depan mata ? La hawla wala quwata illa billah, moga saja bila mati, Rasulullah sudi terima kita dan mengakui yang kita ini adalah umatnya. Allahumma solli ala sayyidina muhammad. 😢

Bagaimana mungkin selembar daun yang kecil dapat menutupi bumi yang luas ? Sedangkan menutup telapak tangan saja sudah begitu sukar. Tapi kalau daun kecil itu melekat di mata kita, maka tertutuplah bumi dengan daun.

Begitu juga bila hati ditutupi fikiran buruk, hatta sekecil manapun. Maka kita akan melihat keburukan dimana-mana, bumi ini sekalipun akan tampak buruk. Maka janganlah menutup mata kita, walaupun dengan hanya daun yang kecil. Janganlah menutup hati kita dengan sebuah fikiran buruk, walaupun cuma sehujung kuku.

Yang paling mengenali kita selepas Allah, mencintai kita, menyayangi kita, memahami kita, mengasihi kita, mengigati kita, dan menerima kita ialah Rasulullah Sallallahu’alaihiwasalam. Maka jangan biar kita hidup ini sia-sia kerana usia yang berbaki adalah ‘tanggungjawab’ kita. 😢

Allahumma ajirna’ minan nar ya Allah.
Ya Allah ampunkan kami. 😢

Demi Allah, saya merayu kurangkanlah upload gambar.

Tak payah lebih baik. 😊

Sumber: whatsapp grup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *